Csigadomb

A CsiCsiga-domb - általános térképga-domb (helyi nevén Rakodó-hegy) 8 hektáron fekvő karbonát forráskúp-telep, Románia legnagyobb aragonit-előfordulása, amely 1980-tól földtani rezervátum. Korond községtől ÉÉNY-ra található, az országúttól keletre. A Csiga-domb az egyik leglátványosabb forráskúp-telep.

Az aragonit a CaCO3 rombos rendszerben kristályosodó ásvány, a kalcit polimorf módosulata. Bányai János (1938) szerint a korondi aragonit a meszes lerakódások egy különleges fajtáját képezi. Érdekessége, hogy a szokványostól eltérő módon, hideg, szénsavas, sós oldatból csapódik ki.

Horváth István (1998) szerint az aragonit képződése alacsony hőmérsékleten történő hidrotermás lerakódáshoz vezethető vissza, kis mélységben, csökkentett nyomású környezetben ment végbe. Az aragonit kitermelése 1911-ben kezdődött, a Csiga-dombon valamivel később. A kitermelés és feldolgozás virágkora 1931 és 1939 közé tehető. Írókészleteket, virágvázákat, gyümölcstálakat, kupákat, éjjeli lámpákat, gyertya- és fényképtartókat csiszoltak belőle.

A csiga-dombi sós forrás természetes eredetű, ma is aktív forrás. A víz karbonátos kiválások aljában tör fel, kifolyásánál türkiz-zöld színű karbonátos, vasas, konyhasós üledéket rak le napjainkba

Látogatói díj felnőtteknek 3 Ron, gyermekeknek 2 Ron. Igényelje az ingyenes idegenvezetést az Aragonit Múzeum udvarán levő Slow Tours irodában.

Forrás: Korond-Parajd térség Természetvédelmi Gondnoksága

Még olvashatsz a Csigadombról ITT!