Farkaslaka

Székelyudvarhelytől 13 km-re északnyugatra a Nyikó nevű patak két partján, a Gordon-tető nyugati előterében fekszik. 

Farkaslaka községközpont, melyhez ma nyolc település tartozik.

A helyi hagyomány szerint a település a Fehér-Nyikó mentén elterülő csereerdőben tanyázó farkasokról kapta a nevét. A farkaslakiak ősei így a monda egykor a Gordon oldalában levő Péterfalván laktak, de a Nyikó patak vízimalmaira jártak gabonát őrletni. A farkasok több alkalommal megették a gabonát szállító gazdák lovait, ezért azok beköltöztek a patak mellé. Az új település neve pedig Farkaslaka lett. Farkaslaka nevének eredetét a múlt század hatvanas éveiben a néphagyományra alapozó Bonda János községi jegyző is a fentiekhez hasonlóan írja le.

A település legfontosabb látnivalója Tamási Áron síremléke, amely az évtizedek alatt zarándokhellyé változott. A falu híres írójának temetése 1966-ban volt, a mai síremléket Szervátiusz Jenő és fia készítette el 1972-ben. Szintén a községben található Tamási egykori szülőháza is, ahol berendezett emlékszoba várja a látogatókat.

A község valamikor halgazdaságáról és gyümölcstermesztéséről volt híres. Hagyományos foglalkozás a szénégetés, amit a falu lakói közül még ma is többen űznek.